Från litet Hallavara lanthandel

 

Välkommen till bry.se  Björn Rydell Affärsutveckling

Här får du hjälp att starta, driva och utveckla ditt företag

 

 

 

 

Till stort

ikea kataloger

     

   

 

Välkommen Starta företaget Driva företaget Utveckla företaget Aktuellt o blandat Länkar, hjälp o kontakt Om Björn o bry.se

 

 Innehåll:

Att hitta leverantörer

 Jag får ibland frågor om, hur man skaffar leverantörer (tillverkare eller grossister) till produkter, som man vill sälja. Så här brukar jag svara:

 

 Allra först tycker jag inte alls det är fel att fråga andra butiker om deras leverantörer, förutsatt att de ligger tillräckligt långt ifrån den ort där du tänker starta din verksamhet. Tvärtom brukar de vara väldigt hjälpsamma, kanske med baktanken att själva få goodwill hos grossisten eller eventuellt så småningom samarbeta med dig för att kunna köpa större volymer och på så sätt få lägre priser.

 

 Det finns åtminstone en bra företagskatalog, som både har webbsidor och finns i tryckt form på de större biblioteken:


 Kompass, www.kompass.se, har en hel del gratis uppgifter på nätet. Om du hittar en leverantör som verkar intressant, så finns möjlighet att komplettera informationen på biblioteket. I varje fall bör de ha en tjock svart Kompass-katalog, men en del bibliotek betalar för och erbjuder också möjlighet att söka i den avgiftsbelagda Kompass-delen på Internet. Kompass finns också inte bara för Sverige utan också för ganska många andra länder, om du funderar på att importera.

 

 Eniro Gula Sidorna på Internet, www.eniro.se  har många företag listade. Välj en "Rubrik/sökord" (t.ex. kläder), "Hela landet", och sedan "Tillverkare, grossister".

 

 Jämför gärna med uppgifterna i Lokaldelen-FöretagsFakta, http://www.lokaldelen.se, som gratis registrerar business-to-business-företag i sina register och som därför är ett ställe där många finns med.

 

 Tänk på, när du kontaktar något av företagen, att de antagligen vill, att du styrker att du har ett registrerat företag, innan de lämnar några uppgifter alls till dig. Det beror på, att många fräcka människor försöker ringa och ta reda på grossistpriserna på dyrare produkter för att sedan "idka utpressning" på sin lokala butik och försöka få köpa billigare. Så om du inte har hunnit eller kunnat (t.ex. på grund av reglerna för starta eget-bidraget) registrera ett företag ännu, så kanske du bör komma överens med någon företagare om att få beställa kataloger och prisuppgifter i dennes namn.

 

 Ett annat mycket bra sätt - kanske det bästa - att hitta leverantörer är att besöka fackmässor (kräver också registrerat företag, eftersom man inte vänder sig till allmänheten utan bara släpper in branschfolk). Du hittar förteckningar över nordiska fackmässor bl.a. på Fairlink, www.fairlink.se, avdelningen "NORDISK MÄSSLISTA". De flesta av utställarna är ju faktiskt där för att hitta nya intressanta samarbetspartners och nya kanaler att sälja sina produkter.

 

 Till sist - när du har hittat en leverantör, som du vill samarbeta med (och som vill samarbeta med dig), se till att få papper på vad ni har kommit överens om. Ett sådant kallas ofta Leverantörs- eller Återförsäljaravtal, och kan vara ett av leverantören utformat standardavtal, med eller utan bilagor, vars innehåll du kanske kan påverka. Här hittar du mera om leverantörsavtal.   

 

 

Denna sida uppdaterades senast den 18 aug 2010 

 

 

 

 Copyright 2006-2010 - Björn Rydell Affärsutveckling. Vinbärsvägen 10, 262 57 Ängelholm, Telefon: 0708 - 37 48 49, e-post: info@bry.se

Kommentera gärna texten ovan, t.ex. om du saknar något eller om något är oklart formulerat. Jag lovar dig naturligtvis

ett personligt svar. Välkommen med dina synpunkter!