Från litet Hallavara lanthandel

 

Välkommen till bry.se  Björn Rydell Affärsutveckling

Här får du hjälp att starta, driva och utveckla ditt företag

 

 

 

 

Till stort

ikea kataloger

     

   

 

Välkommen Starta företaget Driva företaget Utveckla företaget Aktuellt o blandat Länkar, hjälp o kontakt Om Björn o bry.se

 

 Innehåll:

Kvitton och fakturor

 Varje kund har rätt att få ett kvitto på sin betalning till dig. Ett kvitto till en företagskund, som ska dra av kvittot i sin bokföring, måste dessutom fortfarande vara läsbart efter tio år, så bli inte irriterad om någon ber om ett skrivet kvitto, när du lämnar ett kvitto från kassaapparaten. Sådana kvitton bleks ofta. (Samma sak gäller naturligtvis också, när du köper något till ditt företag.)

 

 Det viktigaste på alla kvitton och fakturor är naturligtvis att det framgår, vad kunden har köpt av dig!

 

 Men på kontantkvitton ska också stå ditt företags namn och momsregistreringsnummer, och det ska framgå att företaget betalar F-skatt. Du bör också ha med adress och telefonnummer till ditt företag, om kunden vill nå dig. Dessutom ska momsen på de varor kunden köpt vara specificerad. Du kan antingen skriva beloppet utan moms för sig och lägga till momsen på raden under, eller skriva totalsumman inklusive moms och i en separat ruta skriva "varav moms x kronor". Kvittot ska vara daterat, och du bör använda numrerade kvitton.

 

 Om du istället ska skriva en faktura (se också sidan om kredit), ska dessutom kundens namn och adress stå på fakturan. Dina betalningsvillkor ska stå, och du bör också ange, inom vilken tid kunden måste framställa anmärkningar mot din faktura, i varje fall om du fakturerar en privatkund. Ett aktiebolag, som skriver en annan adressort på sina fakturor än den ort där bolaget är registrerat, måste också ange registreringsorten (kallas bolagets säte). Fakturor ska vara löpande numrerade. 

 

 Om du skriver fel på en faktura eller på ett numrerat kvitto, får du inte kasta detta. Originalet och kopian/kopiorna ska sparas med påskriften "makulerat", så att du vid en eventuell kontroll kan styrka, att du inte sålt någonting utan att bokföra försäljningen. 

 

 Du kan köpa färdiga fakturablock, men det går lika bra att göra en mall i din dator i ett ordbehandlings- eller kalkylprogram. Jag har gjort en pdf-fil av en mall som jag använde, innan jag skaffade ett faktureringsprogram. Se bara till, att du ändrar fakturanummer, varje gång du skriver ut en ny faktura (det är väldigt lätt att glömma, tro mig  ). Men om du skriver många fakturor är det absolut bäst att köpa en faktureringsmodul till ditt bokföringsprogram, om du gör bokföringen på dator.

 

Och du - skriv många kvitton och många fakturor!

 

Här är länken till min fakturamall

Denna sida uppdaterades senast den 18 aug 2010 

 

 

 

 Copyright 2006-2010 - Björn Rydell Affärsutveckling. Vinbärsvägen 10, 262 57 Ängelholm, Telefon: 0708 - 37 48 49, e-post: info@bry.se

Kommentera gärna texten ovan, t.ex. om du saknar något eller om något är oklart formulerat. Jag lovar dig naturligtvis

ett personligt svar. Välkommen med dina synpunkter!